Harry Brown (2009)

18, Dec, 2011

harry-brown.jpg

Bosszúvágy angol módra!

Végre jutott időm erre az angol gyöngyszemre is. Szeretem Michael Caine-t, és sajnos az utóbbi években az Iception és Dark Knight kivételével nem láttam élőszereplős filmben.
Michael Caine még a kisnyugdíjas szerepét is stílusosan adja elő. Kevesen tudják, hogy 15 évesen otthagyta az iskolát, hogy dolgozzon, majd beállt a Brit hadseregbe, és a Koreai háborúban szolgált. Nyugodtan mondhatjuk rá, hogy őstehetség, mivel színészetet nem tanult. Itt lehetne kis párhuzamot vonni Charles Bronson-al, aki iskola után bányászként kezdett dolgozni, majd részt vett a II. Világháborúban.

E kis kitérő után vesézzük ki a filmet: egy nyomasztó, cseppet sem barátságos képet fest le Angliáról, bár a huligánok és vandalizmus lassan mindenhol ismert(ebb) fogalmak lesznek.

Kiszolgáltatottság, elkeseredés, majd bosszú. Minden adott egy jó kis revenge mozihoz. Kezdetben kicsit lassú a film, de sosem annyira, hogy zavaró legyen, gyakorlatilag kényelmes nyugdíjastempóban építkezik.
A Death Wish (Bosszúvágy) filmekkel lehetne egy lapon említeni, és szerencsére nem remakeről van szó.

Ami különösen tetszett benne, hogy nem a “szuperhős igazságosztó” vonalat követi, hanem az “esendő, átlagember igazságosztó” irányt.

Remek film, viszont hangulata miatt nem az a tipikus könnyed délutáni matiné, ezért egy kis ráhangolódás nem árt.

IMDb link

Értékelés
Színészi játék:  st.jpgst.jpgst.jpgst.jpgst.jpg a.jpg
Krimi:                st.jpgst.jpgst.jpgts.jpgts.jpg
Thriller:             st.jpgst.jpgst.jpgts.jpgts.jpg
Akció:               st.jpgst.jpgts.jpgts.jpgts.jpg
Hangzás:          st.jpgst.jpgst.jpgts.jpgts.jpg
Összhatás:       st.jpgst.jpgst.jpgst.jpgts.jpg

Rate-O-Meter: 66%

Pro:

  • hiteles színészek

Kontra:

  • láttunk már hasonlót

Trailer: