Super 8 (2011)

26, Nov, 2011

super8.jpg

E.T. reloaded…

is lehetett volna a címe egész nyugodtan. Spielberg bácsi 29 évig a pincében hamburgeren és kólán tartotta E.T.-t, miközben napi 24 órában Teletubbies-t nézetett vele…

Na de lássuk sorjában. A 112 percből az első jó egy órában nem igazán történik semmi. Szokásos kölkös baromságok (a célközönséget 8-15 éves korosztályra saccolom), kb. egyetlen látványelem van benne. És ezzel el is érkeztünk ahhoz a részhez, amikor komolyan elgondolkodtam, hogy abbahagyom ezt a filmet, ha ilyen böszmeséghez Spielberg odaadja a nevét. Nevezetesen:

!SPOILER! !SPOILER! !SPOILER! !SPOILER!
Adott egy sok szerelvényből álló tehervonat és egy pickup, ami vele szemben halad a síneken, hogy megállítsa. Namármost a józan fizika azt diktálná, hogy ha összeütköznek és kisiklik a vonat (ami azért nem annyira valószínű, tekintve a tömeg, és sebességbeli különbségeket) akkor a következő lenne a forgatókönyv: a pickup kb dematerializálódik, a vonat szépen leszalad a sínről, a vagonok eldőlnek, siklik minden a sínek mellett pár tíz métert. Az autó utasáról azt sem lehet megmondani, hogy ember volt-e, vagy vörösalga kolónia.
Ezzel ellentétben a filmben a következő látvány fogadott: a pickup és a vonat ütközésénél a teherszállító azonnal megállt, mintha titániummal vasalt 20 méter vastag betonfalba ütközött volna, ennek következtében(?) a vagonok kb 70%-a kilőtt a levegőbe, az eddigi sebességének többszörösével. Az autó sofőrje “természetesen” túlélte, sőt, az autó elejének is csak a fele(!) sérült látványosabban. Ehh…
!SPOILER! !SPOILER! !SPOILER! !SPOILER!

Az már lassan megszokott dolog lesz, hogy ha idegen lény(ek) vannak egy filmben, akkor sosem láthatjuk őket fényes nappal mindenféle rejtőzködés vagy takarás nélkül. Sajnos itt is ez a helyzet. Sötét éjszaka néhány mozgó árnyék, de igazából a film végére sem tudjuk jól megfigyelni a “vendéget”. Igen, így olcsóbb sokkal az animáció.
Ettől függetlenül is eléggé nullához konvergál a látvány is a filmben, azt a kb 2 egész darab jelenetet leszámítva. Az akcióról ne is beszéljünk.

A színészi alakítás nem érdemel túlzott kivesézést, még a film elején próbálnak erőltetni egy jelenetet, ami nagyon nem akart átjönni. Ezt leszámítva nem volt különösebben rossz, leszámítva a rendőr apuka (Kyle Cnadler) kifejezéstelen alakítását és a malacorrú unszimpatikus kislányt (Elle Fanning, aki még csak 14 éves…). Ami vicces még, hogy a főszereplő kisfiú (Joel Courtney) valójában 2 évvel idősebb, mint a filmben idősebb fentebb említett lány.

Összességében egy nagyon gyenge próbálkozást láthattunk, én tuti nem adtam volna hozzá a nevem, ha ~30 éve lett volna egy E.T. a nevem alá jegyezve. Felesleges, ócska remake próbálkozás, és hiába próbál bárki bármit belemagyarázni, egy akkor is egy felturbózott E.T. akart lenni.

A film műfaja illetve célközönség is még kérdéses számomra, ugyanis PG-13 rating ellenére van benne vér, meg azért egy darab szerintem nem gyerekszemnek való jelenet. Szóval nem családi, mint az előd, ezen a kisebbek és az anyukák tuti nem szórakoznának önfeledten. Nagyobbaknak meg már elég unalmas lehet a klisés “itt ragadtam - bezártak - kísérleteztek velem - kiszabadultam - most megmutatom kinyírok mindenkit - jajj mégsem mert a gyerekek rávilágítanak az univerzum egyetemes igazságára” szintű sztori.
Három szóban összefoglalva: kerülendő, nem ajánlott.

IMDb link

Értékelés
Színészi játék:  st.jpgst.jpgts.jpgts.jpgts.jpg na.jpg
Tudomány:       ts.jpgts.jpgts.jpgts.jpgts.jpg
Fantasztikum:  st.jpgts.jpgts.jpgts.jpgts.jpg
Akció:               st.jpgts.jpgts.jpgts.jpgts.jpg
Hangzás:          st.jpgts.jpgts.jpgts.jpgts.jpg
Összhatás:       st.jpgst.jpgts.jpgts.jpgts.jpg

Pro:

  • nincsen!

Kontra:

  • E.T. klón
  • fizikából, statikából 1-es

Trailer: